Menu

Techniekwedstrijden januari - april 2022

Maar liefst 1.900 leerlingen gaan met hun klas de uitdaging aan en doen mee met de techniekwedstrijd! Voor het schooljaar 2021-2022 hebben we drie verschillende wedstrijden uitgeschreven: een wedstrijd voor groep 7, een wedstrijd voor groep 8 en een wedstrijd voor brugklassers. De Techniekwedstrijd  is voor scholen uit Aalsmeer, Amstelveen, De Ronde Venen, Nieuwkoop, Ouder-Amstel en Uithoorn en wordt aangeboden door TechNet Amstel & Venen en Sterk Techniek Onderwijs Amstelland. De inschrijving is gesloten.

 

techniek-330037-1.jpg techniek-3daagse-donderdag-20-van-1.jpg techniek-330005.jpg

Groep 7

Bouw een huis dat volledig zelfvoorzienend is op het gebied van energie. Zo luidt de opdracht voor de techniekwedstrijd voor leerlingen van groep 7.

Groep 8

Bouw een zelfbewegend vervoermiddel. Zo luidt de opdracht voor de techniekwedstrijd voor leerlingen van groep 8. De leerlingen bepalen zelf met welke categorie vervoermiddelen zij aan de slag gaan: een fiets, een boot, een motor of een vliegtuig; het kan allemaal. Creativiteit en innovatie worden beloond.

Brugklas

Bouw een bewegende kermisattractie, is de opdracht voor de brugklasleerlingen. Bedenk een mooie attractie, ga experimenteren, bestel de technische materialen bij je docent en voeg zelf materialen toe. Ontdek hoe leuk het is om zelf te ontwerpen en om de mooiste en spectaculairste kermisattractie te bouwen!

Techniekwedstrijden van januari tot en met april 2022

De wedstrijden zijn in januari 2022 gestart. De groepen 7 en 8 hebben een box ontvangen met materialen die gebruikt kunnen worden. De brugklassen ontvingen een TechniekTegoedbon waarmee ze zelf de benodigde materialen kunnen bestellen. Met de wedstrijd zijn toffe, technische prijzen te winnen. De winnaars worden eind april 2022 bekend gemaakt.

Online workshop voor leerkrachten - 12 januari 2022

Hoe kun je als leerkracht de leerlingen het beste begeleiden tijdens de techniekwedstrijd? En hoe doe je dat als je zelf misschien niet zo technisch bent? Speciaal voor alle leerkrachten bieden we op 12 januari 2022 een kick-offworkshop aan In deze workshop krijgen leerkrachten tips en handvatten om met de leerlingen aan de slag te gaan met de wedstrijd. 

Aanmelden kan via dit formulier.

Jury 

Alle leerlingen maken niet alleen een ontwerptekening van hun bouwwerk, maar zorgen ook voor een foto- of videopitch van maximaal één minuut, waarin ze meer kunnen vertellen over het bouwproces of de werking van het product. Als alle werken af zijn, voorziet de leerkracht alle werken van feedback en een beoordeling. Er wordt een selectie gemaakt van de mooiste/meest ingenieuze/meest bijzondere werken - maximaal vier per klas. Deze werken worden gepresenteerd aan een jury. De juryleden beoordelen de video-pitch en de uitvoering van het werkstuk. Zij geven punten op basis van originaliteit en technische uitvoering en nomineren vervolgens één voertuig per klas. Uit deze nominaties worden vervolgens de winnende ontwerpen bepaald.  De jurering vindt plaats in april 2022.

Prijzen

Welk kind is niet opgegroeid met de knotsgekke technische experimenten van het Tv-programma Checkpoint? Als hoofdprijs van de Techniekwedstrijd krijgen de winnaars een toffe cursus vloggen en videobewerking van Checkpoint teamlid Romy Ende. Daarnaast ontvangen alle winnaars een one of a kind 3D geprinte trofee, hoe koel is dat! Ook de klas komt niet met lege handen te staan en krijgt een vette prijs om de winst samen te vieren.

Dus stroop je mouwen op en sleep deze koele prijs binnen!

Tips en trucs

Annuska, ook techniekdocent bij Het VeenLanden College heeft enkele toepassingen voor de werkstukken uitgelegd. Hier kun je de tips en trucs downloaden.

Hulp nodig?

Dat kan! Iedere week zijn er op vaste tijden online ondersteuningsmomenten, waarbij de techniekdocent van het Vakcollege Thamen, VeenLanden College of Yuverta vmbo al je vragen beantwoordt.

Aanmelden kan via: Online Ondersteuning Techniekwedstrijd 2021-2022 (supersaas.nl)