Menu

Techniekwedstrijd – Keuze uit 3 challenges!  

Van februari tot en met juni 2021 organiseren we weer een techniekwedstrijd speciaal voor de leerlingen uit de groepen 7 en 8 en brugklassen. We bieden geen vastomlijnde techniekopdracht, maar laten we de leerlingen kiezen uit het oplossen van een van de drie verschillende technische problemen. Hiermee stimuleren we creativiteit, nieuwsgierigheid en autonomie. Welk probleem willen de leerlingen oplossen? Je kunt ervoor kiezen om als klas aan de slag te gaan met één vraagstuk. Een andere mogelijkheid is om de groepjes – die bestaan uit maximaal drie leerlingen - zelf uit de drie vraagstukken te laten kiezen. Dat vraagt wel wat meer ondersteuning en begeleiding bij de leerkracht. Daar helpen we je graag bij. Je kunt je vragen stellen bij een van de techniekdocenten van Het VLC en Vakcollege Thamen. Ook krijg je van ons tips en trucs gemaild die jou kunnen helpen bij de begeleiding van de projecten die de leerlingen gaan maken.

Welke uitdaging gaan jullie aan?  

Direct aanmelden? Vul het aanmeldformulier in!

techniek-330037-1.jpg tweern-1932.jpg

1. Energie opwekken 

Thuis heb je energie nodig voor verwarming, warm water, computer, tv, noem maar op. Maar….  De elektriciteitscentrale in de wijk is defect en de oplossing is nog niet gevonden! Kun jij hier een technische oplossing voor bedenken? Je kunt gebruik maken van natuurverschijnselen, beweging of fossiele brandstoffen.

 2. Zorg robot

Als jij een zorgrobot voor oudere mensen zou mogen ontwerpen, wat moet deze robot dan kunnen? Hoe ziet jouw zorgrobot eruit? Teken het ontwerp en maak een proefmodel. 

3. Hoe bereik je de overkant? 

Hoe bereik je de overkant? Denk aan: een drukke verkeersweg, een kloof of water. Wil jij zelf naar de overkant of moet er iets getransporteerd worden naar de overkant? Maak dit klimaatneutraal, met gerecycled materiaal.

Nieuw dit jaar! Zelf materialen bestellen! 

Alle leerkrachten krijgen de mogelijkheid om zelf materialen te bestellen die gebruikt kunnen worden bij de bouw van de technische ontwerpen. Hiervoor wordt een bedrag beschikbaar gesteld vanuit TechNet Amstel & Venen en Sterk Techniek Onderwijs Amstelland. Het bedrag staat op de Techniek Tegoedbon en is uitsluitend inwisselbaar bij www.opitec.nl  

Jury 

Alle leerlingen maken niet alleen een ontwerptekening van hun bouwwerk, maar zorgen ook voor een foto- of videopitch van maximaal één minuut, waarin ze meer kunnen vertellen over het bouwproces of de werking van het product. Als alle werken af zijn, voorziet de leerkracht alle werken van feedback en een beoordeling. Er wordt een selectie gemaakt van de mooiste/meest ingenieuze/meest bijzondere werken - maximaal vier per klas. Deze werken worden gepresenteerd aan een jury. De juryleden beoordelen de video-pitch en de uitvoering van het werkstuk. Zij geven punten op basis van originaliteit en technische uitvoering en nomineren vervolgens één voertuig per klas. Uit deze nominaties worden vervolgens de winnende ontwerpen bepaald.  De jurering vindt plaats in de week van 21 t/m 25 juni 2021.

Prijzen

De jury kiest een winnend team van groep 7, groep 8 en de brugklas. De hele klas van het winnende team krijgt een workshop met Robot Robin! Tijdens de workshop leren en ervaren jullie hoe je Zorgrobot Robin kan programmeren en opdrachten laat uitvoeren.

Doe mee!

Groepen 7 en 8 van basisscholen en brugklassen uit Aalsmeer, Amstelveen, De Ronde Venen, Nieuwkoop, Ouder-Amstel en Uithoorn kunnen zich via onderstaand formulier aanmelden. Inschrijven is nog mogelijk.

HIER AANMELDEN 

Al aangemeld? Je kunt ondersteuning krijgen van een van de techniekdocenten van Het VLC en Vakcollege Thamen: Annuska Sprangers of Paul van Rijn. Schroom niet om contact met ze te zoeken. Mail hiervoor met scholen@technetamstelenvenen.nl

Tips en trucs

Techniek innovator Annuska, ook docent techniek bij Het VeenLanden College heeft enkele toepassingen voor de werkstukken uitgelegd. Hier kun je de tips en trucs downloaden.